Skal du lægge nye fliser?

vaerktoej

Skal du bruge sommeren på gør-det-selv projekter, lægge nye fliser i hjemmet, sætte fliser op i køkkenet eller på badeværelse – eller måske skal gulvet i bryggerset have en tur? Det er i de færreste tilfælde, du slipper for at skulle dele fliserne.  

Derfor er en investering i den rette fliseskærer en god ide i dette tilfælde. Først og fremmest bør du finde ud af hvad dit behov er. Skal du lægge nyt flisegulv i store dele af huset, eller skal du blot lave et af de populære DIY klinke borde – rammer vi to forskellige behov. Hvis du skal lave et DIY klinke bord hen over sommeren, er det ikke nødvendigt med den helt store fliseskærer setup – hvor det derimod er nødvendigt, hvis du skal lægge nyt flisegulv 

 

VÆLG DEN RETTE KLINGE 

Det er vigtigt at vælge den rette klinge til dit projekt. Måske passer klingen, der sidder på maskinen, når du køber den, ikke til dit formål. Derfor er det en god idé at skifte til eller opgradere til en bedre klinge, i hvert fald hvis du skal bruge maskinen meget. Med tiden kan du ikke undgå, at klingerne bliver slidt. Det er derofr en god ide, at tjekke om du kan udskifte med en nye klinger, der passer til dit projekt, inden du køber en fliseskærer. 

 

SÅDAN DELER DU FLISEN 

Det kræver en høj grad af præcision at sætte fliser op. Du skal måle korrekt op og dele fliserne præcist. Følg disse råd, når du skal dele fliser: 

  • Opmål og afmærk nøje, hvor du skal dele flisen 
  • Før flisen langsomt frem 
  • Hold flisen, så det ligger tæt mod anslaget 
  • Skær evt. en følgelinje i flisen, før du deler, så du er sikker på at skære rigtigt. 

Det er en god idé at købe et par ekstra fliser, da det kan ske, at en flise springer under en deling. 

 

SIKKERHEDEN KOMMER I FØRSTE RÆKKE 

Det er ikke for sjov, når man arbejder med fliseskærer. Der er volsomme kræfter i spil, og hvis noget går galt, så er en flig af en hård flise et ubehageligt – og potentielt invaliderende – bekendtskab. Øjnene er især udsatte, hvis flisen splintrer – brug derfor sikkerhedsbriller når du bruger en fliseskære. Du arbejder med skarpe klinger, derfor er handsker også et nødvendigt sikkerhedsudstyr. Derudover er det også at bemærke, at fliseskærere og vådskærer altså er nogle ret larmende maskiner, hvorfor et høreværn er et must, hvis du også vil kunne høre fyraftensfløjten i fremtiden.