Må du selv fælde et træ?

I Danmark findes der ingen regler for, hvem der må fælde træer. Træfældning kan dog være meget farligt, hvis man ikke ved, hvad man laver – især hvis der er tale om et meget stort og klodset træ, der befinder sig tæt på bebyggelse. Læs med her og find ud af, hvad du skal overveje, inden du finder motorsaven frem.

Der findes som nævnt ingen regler for, hvem der må fælde træer. Man skal altså ikke have en specialuddannelse eller have erfaring med træfældning for at kunne få lov til at fælde et træ – uanset hvor højt et træ, der er så end er tale om.

Der sker dog hvert eneste år mange alvorlige ulykker i forbindelse med at folk har prøvet at fælde et lidt for stort træ helt selv. Det er både personskader, idet folk er blevet såret af enten træet, et fald eller motorsaven – og så er det også tingskader, idet folk har fældet et træ, som er væltet den forkerte vej og har gjort skade på f.eks. et hus eller lignende. Det er dyre skader, som kan koste mange penge at rette op på – og det er heller ikke skader, som forsikringsselskaberne dækker, da skaderne ofte sker på grund af manglende viden og uagtsomhed, som ville kunne undgås med professionel hjælp. Træfældning kræver nemlig en hel del viden, både viden om træet og dets omgivelser, foruden selvfølgelig selve fældningen.

Hvis man ikke har den store erfaring med træfældning – og hvis man ikke har prøvet lignende før – bør man i alle tilfælde overlade arbejdet til en professionel. De ved nemlig lige præcis, hvad der skal gøres, hvornår og hvordan, så du får fældet træet sikkert og forsvarligt – uden at der sker hverken person- eller tingskader i processen. Der er desuden også en økonomisk tryghed forbundet med at få professionel hjælp, idet disse har forsikringer, der dækker eventuelle skader, der skulle ske, i forbindelse med fældningen.

Har du brug for hjælp til træfældning i Kolding eller omegn? Tag fat i Anlægsgartner Stølegaard og få fældet træet på forsvarlig vis.