Sådan sikrer du elinstallationerne i haven

Kan jeg selv trække strøm til terrassen eller grave et elkabel ned i græsplænen? Det korte hurtige og præcise svar er nej, det må du ikke, der er nemlig kun få ting, du som privatperson lovligt kan gøre med el derhjemme. Betal derfor et elinstallatørfirma til at udføre de farlige elinstallationer.

Snart sommer og det betyder at folk har travlt med at grave ud til pool, bygge altaner og udestuer og montere udendørsbelysning i terrassedæk og facader. Der stilles særlige krav til elektriske installationer udført udendørs inklusive de elektriske produkter, som skal bruges. Har du mistanke om, at der er mangler noget mht. el i din bolig eller have – betal for et el-eftersyn hos en elektriker, det sikrer dig og din familie mod el-ulykker.

Ny belysning i haven

Har du en udendørs pool, der skal have en pumpe eller varmesystem? Eller ønsker du at de sene sommeraftener skal være lidt længere med hyggebelysning? Faste udendørs elinstallationer skal i de fleste tilfælde udføres af et elinstallationsfirma. Når du vælger udendørs belysning, bør du kontrollere, at alle produkter er beregnet til udendørs brug, hvad der gælder for netop dit produkt og rådfør dig gerne med el-installatøren før køb.

Lægge kabel i haven

For at få adgang til el, alle steder i haven, så skal du trække kabler på forskellige måder og montere nye stikkontakter. Denne type af el-arbejde skal udføres af et elinstallationsfirma, autoriseret hos Sikkerhedsstyrelsen.

Ladeboks til elbil

Opladning af en elbil betyder en øget belastning af dit elsystem. Tjek om du har brug for en højere hovedsikring og kontakt i så fald dit elnetselskab og herefter din lokale elektriker. En ladeboks eller ladestation skal lige som udendørsbelysning altid installeres af et elinstallatørfirma

Sådan undgår du useriøse elektrikerfirmaer: Tjek elselskabet

Et elektrikerfirma skal have en tilknyttet elinstallatør, som udfører KLS (kvalitetssikring). Hvis du går ind på den hjemmeside som den elektriker du overvejer at hyre, burde du finde et CVR-nummer. Du kan søge på dette CVR-nummer i autorisationsregistret på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside og se om de dukker op en tilknyttet elinstallatør.