Nyttige tips til at kløve brænde til brændeovnen

Ejer du en brændeovn, er det en fordel, at du ved, hvordan man kløver brænde. Uanset om det er første gang, du skal kløve brænde, eller om du bare vil have det opfrisket, så finder du et par nyttige tips lige her.

Fældning af et træ

Skal du selv fælde et træ i haven, er der flere ting, du skal huske på, når du foretager den indledende skæring. Timingen skal være perfekt således, at du skærer dit brænde mindst seks måneder før, du planlægger at bruge det. Det ideelle tidspunkt at skære brænde på er i de sene vintermåneder eller tidlige forårsmåneder. Dette giver en maksimal tørretid.

Formen på brændestykkerne

Skær enderne af brændestykkerne så fladt og firkantet som muligt, så de kan stå solidt til kløvningen med en økse eller er sikrere at bruge en brændekløver til. Det er værd at huske på, at jo kortere brændestykkerne er, desto lettere vil de flække. 

Brug af brændekløver eller økse

Når du skal kløve brænde, er det rart at have en brændekløver. Der er nemlig ikke så meget, du skal tænke over, når du bruger en brændekløver. Men lige meget hvordan du vælger at kløve dit brænde, er det altid en fordel at prøve at undgå at flække brændet, hvor der er knaster. 

Før du går i gang med at flække dit brænde, skal du desuden sørge for, at du har tilstrækkeligt med plads til opgaven. Du bør vælge et åbent udendørsområde, der er væk fra, hvor andre færdes.