Bliv klogere på dit næste stemmejern

vaerktoej-stemmejern-paa-bord

Et stemmejern er et af de vigtigste værktøjer, vi har i vores værktøjskasse. Dette værktøj består af et stålblad eller en klinge, som er monteret på et skæfte af plastik eller træ. Vi bruger det primært til at arbejde i forskellige træsorter, og de findes i flere forskellige størrelser, som er tilpasset de forskellige formål. Kort fortalt, er et stemmejern et redskab af jern, som vi bruger til at støde ned i træ med ved hjælp af en hammer. Det er et gammelt værktøj, som man allerede har haft gavn af siden stenalderen.

 

Hvordan bruger man et stemmejern?

Hvis du skal slå et stykke træ ud, kan bruge et stemmejern. Det fungerer sådan, at man vender den slebne flade væk fra spånen, fordi ellers graver jernet sig ned, og det ønsker vi ikke. Når du så skal stemme ud eller udgrave et hul, slår du stemmejernet lodret ned et godt stykke fra, hvor det endelige hul skal være, så kanten ikke ødelægges. Du skal skifte mellem at slå stemmejernet lodret ned i træet fra den ene og anden side, og på den måde får man træet hugget fri. Efter du har hugget cirka halvdelen af hullet, så vender du træet, så du kan komme til at udhugge den anden side af hullet.

Hvordan sliber man et stemmejern?

Det vigtigste ved dit stemmejern er, at det er skarpt, så det kan arbejde godt i dit træ. Når man køber et stemmejern i butikken, er det ikke nødvendigvis slebet endnu. Heldigvis har du flere forskellige muligheder for selv at slibe dit stemmejern. Du kan blandt andet gøre det på en slibemaskine, hvor du indstiller graderne efter dine ønsker.

Et stemmejern skal skærpes med jævne mellemrum. Det gøres på en karborundumsten med en grov og en finere side. Først slibes groft og dernæst fint. For at beholde den rigtige vinkel på æggen (den korte facet) – typisk 25 grader – kan man med fordel bruge en slibelære, som stemmejernet lægges op imod. Slib først æggen, vend jernet, og fjern de sidste ruheder. Er der hak i skæret, skal der en bænksliber eller en vådsliber til. Jernet må endelig ikke blive for varmt, så det skal køles jævnligt ned med vand.