Find et stemmejern til dit behov

stemmejern-carl-ras-tools

Stemmejern findes i flere forskellige udgaver, og til flere forskellige priser. Hvis du kigger på stålet i de billigere modeller, vil du hurtigt opdag en let blødere kvalitet. Det kan være vanskeligt for dig at holde dem skarpe, hvis du ofte skal udføre projekter, hvor du skal bruge stemmejern. Det betyder altså, at inden du skal købe et stemmejern, skal du overveje, om det er et værktøj, du kommer til at bruge meget eller lidt.

Checkliste til valg af stemmejern

  • Ergonomisk formet håndtag. Dette gør, at værktøjet er komfortabelt at have i hånden og bruge.
  • Beskyttelseskant, som giver en god sikkerhed.
  • En klinge der er slebet præcist. Det vil sige med rette grader, da det giver optimal skarphed.
  • Hvis konstruktionen er hærdet, vil det forlænge levetiden samt holdbarheden.
  • Klingen bør være rustbeskyttet og poleret.

Hvad er et stemmejern?

Stemmejernet et uundværligt stykke værktøj, når der fx skal laves præcise snedkersamlinger. Stemmejernet bruges til at hugge med (lave huller) og til at stikke med (høvle tynde spåner af). Her kan du læse, hvordan du bruger stemmejernet til tapsamlinger, udstemning til hængsler og hak i hak-samlinger.

Hvad bruger man et stemmejern til?

Stemmejern kan bruges til både større, grovere opgaver og mindre, mere detaljerede arbejde. Især til præcisionsarbejde er det vigtigt, at stemmejernet er ergonomisk og behageligt at holde på, så du altid har fuld kontrol med det arbejde, du foretager. Til store, krævende opgaver skal stemmejernet være robust og skarpt, så effektiviteten bliver i top. Med et godt udvalg af stemmejern i værktøjskassen har du altid lige præcis det værktøj, du skal bruge, og risikerer ikke at måtte afbryde dit arbejde, fordi du ikke kan udføre det i den kvalitet, du ønsker.

Hvordan sliber man et stemmejern?

Et stemmejern skal skærpes med jævne mellemrum. Det gøres på en karborundumsten med en grov og en finere side. Først slibes groft og dernæst fint. For at beholde den rigtige vinkel på æggen (den korte facet) – typisk 25 grader – kan man med fordel bruge en slibelære, som stemmejernet lægges op imod. Slib først æggen, vend jernet, og fjern de sidste ruheder. Er der hak i skæret, skal der en bænksliber eller en vådsliber til. Jernet må endelig ikke blive for varmt, så det skal køles jævnligt ned med vand.