Hvad kan man bruge en dyksav til?

dyksav_carlras_sav

Dyksavens afgørende fordel er den føringsskinne, den kører på, som både fører saven frem gennem træet og som sikrer, at klingen ikke vipper fra side til side. Med skinnen får du langt større præcision, da du kan se nøjagtigt hvor snittet kommer til at ligge. Saven skærer nemlig hvor kanten af skinnen er, så du slipper for at regne, måle og markere afstanden mellem et land og savsporet, som du måske kender det fra rundsaven.

Hvorfor hedder det en dyksav?

Dyksavens navn udspringer af, at klingen kan ”dykkes” eller sænkes midt på en plade, og at saven kan lægges i skinnen, inden man sænker klingen. Du kan altså starte saven midt på et emne, når du bruger dyksaven. Skal du fx skifte et enkelt eller få brædder på et gulv, er det supersmart. Den er også genial, hvis du skal save ud til kogeplade eller vask i et køkkenbord.

Forskellige typer af dyksave

  • Dyksav med ledning: Dette er den mest relevante variant for dig, der skal bruge den til gør det selv-arbejde. Kan man leve med, at den er forsynet med en ledning, kan du få mest dyksav for pengene, hvis du vælger en model, der er forsynet med en fast ledning.
  • Dyksav med batteri: Der findes et hav af dyksave med batteri, der sagtens kan konkurrere med de modeller, der er udstyret med ledning. Hvad du dog skal være opmærksom på her er, at priserne ligger et pænt stykke over. Ofte koster de mellem 70 % og 100 % mere.
  • Dyksav med fleksibel skinne: Denne form for dyksav findes kun i et meget begrænset omfang. Hvad der er fordelen ved disse save er, at de er forsynet med en stabil føringsskinne, du kan rulle sammen. Det er en fordel, da du dermed nemmere kan have den med dig rundt.

Mere præcis end rundsaven

Mange opfatter dyksaven som en videreudvikling af rundsaven, som virker på samme måde: Den roterende klinge saver lige snit og kan tiltes til smigsnit på op til 45 grader. Dyksaven kører på en føringsskinne, som både fører saven frem gennem træet, og som sikrer, at klingen ikke vipper fra side til side. Du får langt større præcision, da du kan se nøjagtigt, hvor snittet kommer til at ligge. Saven skærer nemlig, hvor kanten af skinnen er, så du slipper for at regne, måle og markere afstanden mellem et land og savsporet, som du måske kender det fra rundsaven.