Find den bedste skruetvinge

skruetvinge-carl-ras-vaerktoj-graa

En skruetvinge er et stykke værktøj, der er beregnet til at holde ting sammen. Det gøres ved at rotere et håndtag, der er placeret i forlængelse af et gevind, hvilket får de to pinde til enten at nærmes eller fjernes fra hinanden. Den ene pind er placeret på gevindet, hvorimod den anden er placeret på det rummelige gevindleje. Det meget faste greb mellem gevindet og gevindlejet gør det svært at flytte de to pinde i forhold til hinanden, og kan altså kun gøres ved at rotere håndtaget. Dette gør skruetvingen god at arbejde med, da pindene ikke spænder ind og ud, som det lyster dem.

Hvordan bruger du en skruetvinge?

Der er mange ting, der har relevans, når du skal købe en skruetvinge. Det er ikke alle, der er klar over, at det er tilfældet. Mange tror, at de blot kan vælge en hvilken som helst model. Sådan er det dog ikke. Det er vigtigt at tage højde for både styrke, ergonomi samt funktion, hvis du vil finde den rette skruetvinge.

Står du over for at skulle anskaffe dig en ny skruetvinge, er det fx vigtigt at vælge en model, hvor den faste bøjle har en plan fod på oversiden. Det garanterer nemlig, at den er i god balance på arbejdsbordet, hvorfor du altid kan arbejde stabilt. Du bør også vælge en model, der er udstyret med en stor trykplade.

Det er dog langt fra det eneste. Det er også vigtigt at sørge for at beskyttelseshætten sidder godt fast. Du kan med fordel også vælge en skruetvinge, der har en tryksko med bevægelse. Den øverste trykplade er helt fast, men trykskoen, der skal holde emne, er derimod placeret på et såkaldt kugleled. Hvad dette medfører er, at jo mere skoen kan bevæge sig, des bedre vil den også gribe tvingen fast om skæve emner. Derfor er dette naturligvis også et aspekt, der er vigtigt at have med i dine overvejelser og vurdering.

Styrke eller råstyrke?

Den almindelige skruetvinge er en klassiker, og den kan klare langt de fleste opgaver, hvor noget skal fastholdes. Den kan levere et enormt tryk og holde selv meget tunge emner sammen. De har en trykkraft på op til 250 kg. Men skal du tvinge et skævt bræt på plads eller lime to stykker tømmer under stort pres, giver de op. Her skal du have fat i storebror, skruetvingen med en spændvidde på 80-100 centimeter. De kan levere tryk på helt op til 400 kilo, og så må selv det mest genstridige, skæve bræt give op. Her er der tale om råstyrke.